Alla relationer har sina upp- och nedgångar. Ni må vara lyckliga tillsammans, men samtidigt kanske det känns som om någonting saknas: den där gnistan som fanns där förut. Lyckligtvis nog ska vi här kika närmare på flera knep som du kan ta till för att se till så att ni återfår uppskattningen för varandra. Lyckan i vardagen som ser till så att ni alltid har ett sunt förhållande är inte långt borta!

Laga och ät måltider tillsammans

Att laga mat tillsammans kan komma att bli en trevlig rutin som du och din partner uppskattar – och detta gäller både vid frukosten på morgonen och middagen på kvällen. Kanske turas ni om att göra frukost och att koka kaffe till varandra eller så hjälps ni åt att laga maten. Det blir nästan som en liten daglig dejt där ni får en kort paus från den stressiga vardagen och har möjligheten att jobba tillsammans. Ta tillfället i akt att sedan också äta maten tillsammans medan ni pratar om allt och ingenting. Det här kan utan tvekan vara ett enkelt samt inte särskilt tidskrävande sätt att komma närmare varandra på bästa möjliga vis.

Ta en paus och upptäck nya platser

Ibland kan man känna att man behöver komma bort ett tag för att ladda upp sina batterier och få en paus från den ordinära tråkiga vardagen. Varför inte då bestämma er för att dra iväg på en semester tillsammans och ta del av helt nya upplevelser. Om ni har barn så kan de antingen följa med eller så vänder ni er till en barnpassare så att ni får lite mer tid till att bara fokusera på varandra.

Det finns så mycket att se och njuta av oavsett om ni åker på semester utomlands eller bara kör runt i Sverige. Inget mer prat om vem som ska åka och handla idag, vem som ska hämta barnen eller vad som måste göras i hemmet. Istället kan ni bara njuta av en välförtjänt semester tillsammans. Att gå på äventyr med den som man håller kär är definitivt ett bra sätt att återfå gnistan i förhållandet.

Kommunicera på ett trevligare sätt

Par som har varit tillsammans under en längre tid kan ibland börja ta vissa saker för givet och ge order istället för att fråga om förändringar. Det är inte ovanligt att man bland annat säger ”Nu är det dags för dig att städa” eller ”Nu måste du göra rent efter dig”. Istället för att befalla kan du prova att fråga snällt eller att förklara vilken förändring du hade velat se.

Berätta lugnt och sansat för din partner hur det känns för dig när hen gör på ett visst sätt och be även om idéer från partnern gällande hur beteenden kan förändras. Om diskussionen sker på ett snällt sätt som inte är alltför anklagande finns det en större chans att partnern tar åt sig utan att känna att hen måste försvara sig. Vad problemet än är kan ni på detta sätt säkerligen hitta en lösning.

Bestäm er för att ha ett veckovist samtal om förhållandet

Det är viktigt att båda parter i ett förhållande får säga sitt kring vad de tycker och tänker, och för att uppnå det här målet kan ni bestämma er för att ha i alla fall ett samtal i veckan om förhållandet. Ni väljer själva hur långt samtalet ska pågå och när ni vill ha det, men gärna så ofta som möjligt. Under det här samtalet berättar ni för varandra vad partnern gör eller har gjort som ni har uppskattat särskilt mycket. Därefter är det också av yttersta vikt att ta tag i utmaningarna som finns i förhållandet och att diskutera olika lösningar.

När ni avsätter tid för att bara sätta er ner och prata så slipper ni att gå runt var för sig och grubbla eller vara irriterade i er egen bubbla. Istället får ni båda prata öppet om vad som har varit bra och mindre bra under den senaste tiden. Glöm inte att avsluta konversationen med att bestämma när nästa samtal ska ske så att ni känner er taggade på att få en relation som är så sund som möjligt.

Tillbringa tid tillsammans med en bok, ett brädspel eller dylikt

Att sätta dig ner med din käraste och läsa en spännande eller romantisk bok kan göra under för förhållandet och blir en riktigt mysig hobby som ni båda utan tvekan kommer att älska. Ni kan sätta er ner i soffan under en filt och hålla boken mellan er eller så kan ni exempelvis ge er ut i en park tillsammans för att läsa på en parkbänk – det är helt upp till er. Få en lugn och härligt stund med den personen som du håller kär och känn närhet som aldrig förr.

Även att spela ett brädspel tillsammans kan bli mysigt, och särskilt om ni bjuder hem något eller några andra par som kan vara med och spela. Så länge ingen av er är en dålig förlorare kan en spelkväll bli höjdpunkten på veckan med förfriskningar och kanske en utsökt måltid.

Gör det fint i bostaden

Ta tjuren vid hornen och inred eller renovera bostaden tillsammans. Om ni bor i samma hus eller lägenhet är det viktigt att bostaden känns som ett hem för er båda, så för att båda parter ska trivas till så stor grad som möjligt är det viktigt att ni kan känna er delaktiga i beslut som görs gällande hemmet. Förutom att inreda så kan ni också välja att dekorera tillsammans när de olika högtiderna knackar på dörren såsom Halloween eller jul. Det blir en riktigt festlig och trevlig atmosfär när pynt har satts upp, och visst känns det ännu bättre att veta att ni har gjort det tillsammans.

Balansera positivitet med kritik

Den så kallade 5-1 metoden kan bli en riktig höjdare om målet är att du själv och din partner ska få ett sundare förhållande. Vad som menas med detta är att man för varje negativ sak man gör försöker att göra fem positiva saker. Ge komplimanger, laga mat till din partner, berätta hur snygg hen ser ut och så vidare. Det ska naturligtvis inte vara falskt beröm då partnern kommer att snappa upp på detta ganska fort, utan ge uppriktiga komplimanger som du verkligen tror på. Om både du och din käraste lägger krut på att köra 5-1 metoden får ni en mer positiv tillvaro som gynnar båda parter.

Lägg fokus på framtiden

Istället för att grotta ner dig i tidigare misstag är det mycket mer produktivt att lägga fokus på nuet och framtiden. När ni har en diskussion kring någonting som nyligen har hänt eller vad som behövs förändras framöver, undvik att ta upp ett stort antal gamla problem som redan är lösta. Vem som hade rätt eller fel är inte alltid viktigt, utan det som ni bör lägga fokus på är vad ni ska göra framöver för att det ska bli bättre.

Kom ihåg att vi alla har brister

Det är ingen av oss som är perfekta, och en del av vägen till ett sunt förhållande handlar om att acceptera detta. Kanske finns det vissa åsikter som din partner har som ni inte är överens om, men så länge de positiva egenskaperna väger ut de negativa bör man inte vara för hård mot sin käraste. Alla har brister, och om du älskar din partner på det sättet som hen är samtidigt som hen även älskar dig precis såsom du är bör ni vara villiga att jobba tillsammans mot en bättre framtid.

Det är svårt att hitta ett förhållande där bråk eller diskussioner inte i alla fall ibland uppstår, och detta kan vara ett tecken på att man verkligen bryr sig och vill det som är bäst för relationen. Med allt detta i åtanke är du redan långt på vägen till ett sundare förhållande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *