Det är möjligt att ge och ta emot kärlek på en lång rad olika sätt, och vad man föredrar beror på vilken sorts person man är. Det brukar sägas att kärleken har fem olika språk, och det kan mycket väl hända att du och din partner hamnar inom olika kategorier.

Det var i Gary Chapmans bok ”The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts” som kärlekens fem språk för första gången togs upp, och även om många av oss uppskattar alla de olika språken är det vanligt att ett av dem ligger oss närmst om hjärtat. Nedan ska vi ta en titt på kärlekens fem språk så att du kanske kan få ett hum om vilken kategori du och din partner tillhör. Med den här vetskapen är det enklare att kunna ge partnern just det som hen behöver i förhållandet samtidigt som hen kan göra detsamma för dig.

Fysisk närhet

Ett av kärlekens fem språk är helt enkelt fysisk närhet, och inom många relationer är detta en mycket viktig aspekt. Det är här inte bara tal om samlag, utan också beröring i form av kramar, pussar, gos och mys. För vissa är det nog att ibland bara ligga intill partnern eller att hålla hens hand, men för andra är det mycket viktigt att ofta få ta del av fysisk närhet för att kunna känna sig bekväma.

Om din partners kärleksspråk råkar vara just fysisk närhet kan du försöka att vara lite extra uppmärksam på att ofta krama, kyssa eller smeka din käraste när tillfället är rätt. Hen kommer utan tvivel att uppskatta den här kärleksgesten.

Gåvor

Att ge gåvor är ett effektivt sätt att visa uppskattning på, och de som har detta kärleksspråk blir sannerligen lyckliga av att ta emot presenter. Oavsett om de är dyra, billiga, köpta eller ett DIY-projekt är gåvor ett bevis på uppskattning och att man har tänkt lite extra på sin partner. Kanske har din partner länge velat ha en specifik bok, och att ge denne som gåva bevisar verkligen att du har tänkt igenom dina val och lagt tid samt pengar på att muntra upp någon som du håller kär.

Gåvor kan komma i form av presenter på Alla Hjärtans Dag, julafton och födelsedagar, men det kan hända att gåvan uppskattas ännu mer om den är spontan och inte någonting som din partner har förväntat sig. Överraskningsgåvor kan aldrig gå fel!

Bekräftande ord

Vänliga ord kan få vilken person som helst att känna sig gladare, men om man tillhör den här kategorin inom kärleksspråken kan en komplimang förgylla dagen på ett helt nytt sätt. Vissa personer behöver få höra att de är älskade, att vad de gör är nog och att de uppskattas som en del av förhållandet.

Om du har en partner vars kärleksspråk är ”bekräftande ord” gäller det att se till så att du ofta talar om för din käraste hur mycket hen betyder för dig. Om ni är ifrån varandra, skicka SMS med komplimanger eller berätta hur mycket du älskar hen. Visa tacksamhet när din partner gör någonting snällt, prata ofta om de positiva egenskaperna som du älskar hos din partner och mer därtill.

Att tillbringa tid med varandra

Såsom namnet antyder går det här kärleksspråket ut på att man gärna vill tillbringa så mycket tid som möjligt med ens partner. Att skapa minnen genom att ta del av olika aktiviteter tillsammans eller att bara vara i varandras närhet är det som gör partnern lyckligast, och den perfekta kärlekshandlingen är därför att du prioriterar att ofta träffa din partner.

Det blir naturligtvis lätt stressigt med allt som måste göras under vardagen: jobb, skola, sysslor, kanske barn att ta hand om och så vidare. Du visar partnern att du verkligen bryr dig om hen genom att du lämnar tid över att tillbringa med din älskade trots allt annat som behövs göras. Ha i åtanke att mobilen bör läggas åt sidan så att ni kan fokusera fullt ut på varandra och inte blir störda av sociala medier eller andra aviseringar på telefonen.

Tjänster

När man talar om tjänster brukar det syftas på att göra någonting åt partnern som hen blir glad över. Kanske tar du exempelvis över en syssla i hemmet som vanligtvis är partners jobb eller så handlar du mat för dagen, lagar middag eller gör någonting helt annat som en tjänst åt din käraste.

Med hjälp av tjänster visar man prov på hur mycket ens partner betyder för en genom att lägga tid på bland annat tråkiga sysslor bara för att glädja ens käraste. Alla har vi olika kärleksspråk, och om du skräddarsyr dina goda handlingar efter den kategorin som din partner tillhör samtidigt som din partner gör detsamma för dig kan ni förvänta er ett lyckligt och kärleksfullt förhållande.

Tips på vad du kan göra för partnern som har ett visst kärleksspråk

Då kanske du frågar dig lite mer specifikt vad du kan göra för att förgylla partners dag om hen råkar befinna sig inom en av de olika kategorierna gällande kärleksspråk. Nedan finner du en kort lista över det som gör olika personer lyckliga baserat på deras kärleksspråk.

Fysisk närhet

Sätt att visa kärlek: Använd ditt kroppsspråk snarare än ord och bjud på fysisk närhet.

Uppskattade handlingar: Ligg nära inpå varandra i sängen, håll ofta partners hand, erbjud kramar flera gånger om dagen tillsammans med kyssar och beröring i allmänhet.

Gåvor

Sätt att visa kärlek: Här är det tanken som räknas med väl utvalda gåvor som partner utan tvivel kommer att älska.

Uppskattade handlingar: Köp eller skapa själv en gåva som du överraskar din partner med. Ju mer spontant det är desto gladare kommer din käraste att bli. Det spelar ingen större roll om det är dyrt eller billigt då partnern oavsett vad med största sannolikhet kommer att uppskatta tiden som du la ner på att hitta gåvan.

Bekräftande ord

Sätt att visa kärlek: Lyft upp din partner med hjälp av komplimanger, bekräftande ord och många ”Jag älskar dig!”.

Uppskattade handlingar: Skicka SMS under dagen där du berättar hur mycket du älskar din partner. Tacka alltid när hen gör någonting snällt, ge ofta komplimanger och var tydlig med hur mycket din partner betyder för dig.

Att tillbringa tid med varandra

Sätt att visa kärlek: Samtal, aktiviteter och annan kvalitetstid med partnern där inte mobiler eller andra störningsmoment kommer i vägen.

Uppskattade handlingar: Skapa minnen tillsammans genom att tillbringa tid med varandra. Kanske tar ni en promenad, samtalar med varandra, bakar eller tar del av någon annan aktivitet. Även en liten minisemester där ni får komma bort från den stressiga vardagen kan bli en riktig höjdare.

Tjänster

Sätt att visa kärlek: Fråga gärna ofta om det finns någonting som du kan hjälpa till med, men för bästa möjliga resultat är det en god idé att överraska partnern med snälla handlingar som hen kanske inte hade förväntat sig.

Uppskattade handlingar: Gör vardagen enklare för partnern genom att till exempel laga mat, dammsuga, tvätta, koka kaffe till hen och andra snälla tjänster.

Prata med varandra om era kärleksspråk

För att bättre förstå varandras önskemål och behov är det av yttersta vikt att ha en öppen dialog. Prata gärna om vad du föredrar att partnern ska göra för dig och fråga vad du kan göra för att glädja din käraste. Du kanske exempelvis föredrar bekräftande ord medan din partner vill ha fysisk närhet, så att kommunicera öppet är A och O för att ta reda på hur ni gör varandra som gladast. Oavsett kärleksspråk kan det dock vara så att ni föredrar en liten del av varje språk, men det är bäst att vara på den säkra sidan genom att fråga och lyssna.

Varför är det viktigt att veta vilket kärleksspråk partnern har?

Att veta vilket kärleksspråk ens partner föredrar kan ha en lång rad fördelar om ens mål är ett långt och hälsosamt förhållande. Man kanske exempelvis tror att man visar sin partner kärlek genom tjänster och gåvor, men samtidigt kanske partnern sitter där och funderar över varför hen inte får tillräckligt mycket fysisk närhet. Om du är medveten om din partners kärleksspråk är det klart och tydligt vad du behöver göra för att förbättra hens dag och få hen att känna sig uppskattad.

Inte blir det heller några problematiska missuppfattningar. Du kanske oroar dig för att partnern inte är särskilt intresserad längre då hen inte ger dig några bekräftande ord, men det kan ha att göra med att partners kärleksspråk består av någonting helt annat. Hen försöker därför att visa kärlek på sitt sätt medan du har ett helt annat sätt. Med hjälp av kommunikation och förståelse för varandra kan du snabbt få reda på hur partnern föredrar att bli behandlad.

Brukar par ha samma kärleksspråk?

Det är inte ovanligt att man blir kär i en person för att man har liknande intressen och personligheter som matchar varandra. Just därför är det lätt att anta att de flesta par delar samma kärleksspråk… men så är inte fallet! Tro det eller ej är det vanligare att två personer i ett förhållande har helt olika kärleksspråk, och det är även fullt möjligt för språken att ändras under tidens gång. I en relation fortsätter man att växa, utvecklas och förändras – och detsamma gäller för ens kärleksspråk.

Det är inte problematiskt om det skulle vara så att ni uttrycker kärlek på olika sätt, utan det viktigaste är att ni förstår varandra och är medvetna om era olikheter. Om du visar din partner kärlek på ett sätt som fungerar är det bara att komma ihåg det här till nästa gång då du vill göra någonting extra snällt. Vad din partner tycker om snappar du säkerligen upp på när ni har varit tillsammans tillräckligt länge. Som sagt är dock det enklaste att bara sätta dig ner med din käraste och fråga vad hen föredrar, och naturligtvis är det lika trevligt när partnern engagerar sig för dig och det som du behöver.

Tvivel kring teorin om kärleksspråk

Trots det stora antalet personer som intresserar sig för kärleksspråk finns det vissa som är skeptiska. Den första boken kring ämnet släpptes nämligen för 30 år sedan och tider har förändrats. Vissa använder sig av kärleksspråk som en typ av personlighetstest, men det som Chapman menade i sin bok är att vi själva bör anpassa oss efter vår partners kärleksspråk – inte tvinga hen att anpassa sig efter oss.

Tro det eller ej finns det inga bevis på att par med samma kärleksspråk är lyckligare än par med olika kärleksspråk, utan i slutändan handlar det om hur duktig och villig man är att anpassa sig efter partners behov. Det är fullt möjligt att vilja ha två helt olika saker och fortfarande ha ett sunt och lyckligt förhållande. På samma sätt är det inte en garanti att ett par med samma kärleksspråk får ett långt och härligt förhållande.

En ytterligare punkt att ha i åtanke är att vi lätt bygger upp murar och sätter gränser för oss själva när vi begränsar oss till ett specifikt kärleksspråk. Ett förhållande bör vara en plats där båda parter tillsammans växer, utvecklas och lär sig nya saker. Därtill kan det påstås att idéen kring kärleksspråk är lite för simpel då vissa aspekter såsom sexualitet, kultur, trauma m.m. inte tas hänsyn till. När allt kommer till kritan bör man därför inte haka upp sig för mycket på kärleksspråk, utan se det mer som ett roligt test för att lära dig lite mer om dig själv. Vi förändras ständigt tillsammans med vår partner, så det man kan göra är att ofta stämma av med sin käraste och prata om potentiella problem, lösningar och hur framtiden för er båda kan bli ännu bättre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *