Oavsett om du nyligen har gett dig in i en ny relation eller har varit tillsammans med din partner i många år kanske du sitter och grubblar över hur du kan få tillbaka den där gnistan. Hur visar man egentligen sin käraste att man älskar hen och vad kan man göra för att bli en bättre partner? Vi ska nedan gå igenom 5 geniala tips som kan leda dig i rätt riktning om ditt mål är att bli en bättre partner!

1.    Skippa sociala medier när ni umgås

En stor bov inom många pars förhållanden är just besattheten av sociala medier, och detta gäller en majoritet av oss. Då vi enkelt kan koppla upp oss och få tillgång till hela världen via en liten skärm i handen glömmer vi ibland bort att skifta vårt fokus till de viktigaste personerna i våra liv. Det är inte ovanligt att mobilen till och med följer med under dejterna eller när man helt enkelt äter middag därhemma tillsammans med partnern. Nackdelen med detta är att man konstant blir påmind om uppdateringar på sociala medier via aviseringar och ljud. Det spelar ingen roll om mobilen ligger i fikan då enbart en vibration kan resultera i att man tar upp telefonen och börjar scrolla.

Med detta i åtanke är det därför en rekommendation att inte ta med mobilen alls när du och partnern ger er av för att äta ute. På så sätt visar du för partnern att hen är det viktigaste i rummet, och om ni är i mitten av ett samtal blir ni inte heller avbrutna av sociala medier. Det är helt enkelt ett mycket bra sätt att visa respekt för den som man håller kär. Ni har naturligtvis gått ut för att få tillbringa tid tillsammans, så mobilen bör inte vara i vägen för detta.

2.    Ta kritik på ett bättre sätt

Det finns en skillnad på kritik och förolämpningar som ibland kan vara svår att snappa upp på. Det är inte ovanligt att man tar det personligen och känner sig förolämpad, men om detta händer bör du ta ett steg tillbaka och analysera situationen. Fråga dig själv om din partner tar upp de här problemen för att vara taskig eller om det i själva verket har att göra med att försöka hitta en lösning.

Tipset är därför att inte omedelbart bli arg eller defensiv om din partner har ett klagomål, utan lägg fokus på vad det är som hen försöker säga. Det finns alltid saker och ting som kan förbättras, så ta en funderare och tänk över om din partner bara klagar för att klaga eller om hen faktiskt har en meningsfull poäng med det som hen säger. På så sätt kan ni undvika bråk och ha en ärlig diskussion om vad som behöver förändras. Bra kommunikation är utan tvekan den rätta vägen till att bli en bättre partner.

3.    Ha realistiska förväntningar

Det är hälsosamt att ha vissa förväntningar när det kommer till din partner. Kanske vill du att hen ska kunna hjälpa dig att försörja hushållet genom att ha ett stabilt jobb eller så vill du att din partner ska finnas där för dig när du känner dig nere. Dessa är realistiska förväntningar, men ibland kan man ta det lite för långt och börja förvänta sig lite för mycket. Om du exempelvis alltid förväntar dig att du ska få presenter, överraskningar och att partnern ska komma ihåg alla de datumen som du tycker är viktiga kan det lätt bli så att du känner dig arg eller besviken om detta inte sker. Båda parter kommer då i slutändan att bli sårade, och istället för att relationen bygger på kärleken mellan två personer blir det istället en tävling om vem som kan ge mest.

Med detta i åtanke bör du därför ha en diskussion kring vad ni förväntar er av varandra, och ribban bör då inte sättas orealistiskt högt. Samtidigt bör man ibland även lägga sitt ego lite åt sidan. Istället för att ha en diskussion om vad som är bäst för relationen brukar bråk alltför ofta handla om vem som har rätt. Kom därför ihåg att lägga fokus på hur ett problem kan lösas istället för att slåss om vem som ska få det sista ordet.

4.    Ställ mer personliga frågor om dagen

Någonting som man kanske inte alltid tänker på är att det kan komma att bli ganska opersonligt att fråga hur dagen har varit, och för ett bättre svar kan du istället fråga hur din partner känner kring hur dagen har varit. Vilka situationer hamnade hen i, hur reagerade hen på det och hur kände hen sig? Detta ger intrycket av att du verkligen bryr dig om det som sägs, och detsamma gäller om du fortsätter med följdfrågor. Visa med andra ord att du verkligen bryr dig om det som din partner har att säga, och inom kort kommer ni att känna er närmare varandra än någonsin.

5.    Fokusera på det positiva

Det är lätt att gräva ner sig i det negativa och att lägga alltför stort fokus på de få störiga sakerna som partnern gör. För att istället få ett mer positivt snurr på ditt tankesätt kan du ta beslutet att använda ett anteckningsblock, mobilen eller datorn för att varje dag skriva ner alla de bra sakerna som din käraste gör. Kanske är du till exempel glad över att hen tar hand om vissa sysslor i hemmet, kokar kaffe åt dig när du behöver det som mest eller hämtar hem mat som du älskar.

Huruvida det som skrivs ner är en stor förtjänst eller inte spelar ingen roll, utan tanken är att få igång det positiva tänkandet. Du kommer utan tvekan att uppskatta allt det som din partner gör när du uppmärksammar även de små, trevliga gesterna i vardagen.

Ytterligare viktiga punkter för ett hälsosamt förhållande

Då har vi kikat på några tips för att se till så att du blir en bättre partner, men visst har vi fortfarande några råd kvar gällande hur ni får ut så mycket som möjligt av ert förhållande. Ett av dessa viktiga råd är att dra sitt strå till stacken. När man har varit i ett förhållande under en längre tid är det lätt att man blir lat och inte längre engagerar sig på samma sätt som man borde. Det kan exempelvis vara tal om att överlåta ens sysslor till partnern eller att inte riktigt vara villig att ta beslut, utan man lägger istället den bördan på sin käraste. Försök att undvika detta och kommunicera istället öppet där ni båda två tar beslut och gör det som behövs runtomkring i hemmet.

På samma sätt som det är viktigt att dra sitt strå till stacken är det också viktigt att känna att du kan få stöd från din partner. Fråga om råd och be din partner om hjälp när det behövs samtidigt som din käraste ska kunna känna att det också är möjligt för hen att be dig om hjälp. Det är heller inte ett måste att sysslorna som ni delar på är 50/50, utan ni väljer själv vad ni båda är bekväma med. Så länge ni jobbar tillsammans och är på samma våglängd är ni på rätt väg mot en fantastisk framtid.

Vikten av att ta ansvar och att kompromissa

Att ta ansvar är A och O i ett förhållande, och särskilt när det kommer till bråk och diskussioner. Att lära sig att kompromissa är en viktig aspekt, men samtidigt är det inte bra att ta det för långt och helt ge upp på sina intressen bara för att göra partnern nöjd. När allt kommer till kritan är det viktigaste att du har en öppen dialog med din partner så att det aldrig blir några missförstånd eller problem som hade kunnat undvikas.

Vid diskussioner, försök alltid att hålla dig borta från att ta upp gamla bråk då det lätt blir att man bara går i cirklar och börjar skylla på partnern för gamla problem som redan är lösta. Att prata i absoluta termer såsom exempelvis ”Du gör aldrig” eller ”Du gör alltid” leder en ingenvart och resulterar istället bara i mer ilska. Fokusera på vad det specifika problemet är och försök att hitta en lösning utan att skuldbelägga. Berätta för partnern vad det specifikt är som sårar dig, ge exempel på lösningar samt ta allting lugnt och sansat. Då blir partnern mycket mer villig att lyssna och att ta till sig.

Många av tipsen bygger på öppen kommunikation och att jobba tillsammans. Lyssna, ta åt dig och ta ansvar i förhållandet så har du nyckeln till succé. Stanna alltid upp och tänk innan du öppnar munnen och se på detta sätt till så att det inte blir några onödiga bråk. Med hjälp av dessa råd blir man utan tvekan den perfekta partnern i ett hälsosamt förhållande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *